Częste problemy podczas dostawy – Jak prawidłowo postępować?

Temat problemów podczas dostawy był już poruszany na naszym blogu we wpisie o pierwszej dostawie, lecz nie poruszono tam wszystkich zachowań i nadal zdarzają się nieporozumienia.

W tym wpisie opiszemy z jakimi problemami mogą spotkać przyszli oraz obecni dostawcy. Opowiemy jak postępować gdy klient nie odbiera lub gdy ma inne problemy w związku z dostarczonym posiłkiem.

Wszystko po to, aby klienci byli zadowoleni z jakości usług Uber Eats. Poza tym wysoki poziom zadowolenia na Twoim profilu może przenieść się na liczbę otrzymywanych zleceń.

Klient nie odbiera telefonu

Często bywa tak, że adres podany w aplikacji jest niekompletny lub po prostu nie możemy znaleźć miejsca docelowego. W przypadku dobrym pomysłem jest zadzwonienie do klienta. Oto kilka rad:

1.Korzystaj z nawigacji OpenStreetMap

Jeśli masz problem ze zlokalizowaniem jakiegoś budynku, a Google Maps nie pomoga . Często jest tak w przypadku zamkniętych nowowydowanych osiedli do zlokalizowania poszczególnych budynków przydatna może być aplikacja Maps.Me, która działa w oparciu o mapy OpenStreetMap tworzone przez społeczność.

2.Zadzwoń do klienta przynajmniej 3 razy.

Zawsze gdy masz problem ze znalezieniem klienta, a nawigacja nie pomaga zadzwoń do Niego minimum 3 razy. Może akurat bierze prysznic i nie patrzy na telefon.

3.Spróbuj alternatywnego sposobu komunikacji

Jeżeli klient nie odbiera, możesz spróbować do Niego napisać na czacie. Istnieje prawdopobieństwo, że może mieć problemy z zasięgiem telefonicznym, a jest np. podłączony do Wi-Fi.

4.Odczekaj 7 min, zanim anulujesz dostawę

Jeśli znajdujesz się pod pinezką, a klient w dalszym ciągu nie odbiera. Możesz uruchomić odliczanie, które trwa 7 min. Dopiero po tym czasie możesz oznaczyć zamówienie jako niemożliwe do dostarczenia.

5.NIGDY nie klikaj Dostarczone, zanim nie dostarczysz

Jeśli faktycznie nie udało się dostarczyć zamówienia, nigdy nie oznaczaj zamówienia jako DOSTARCZONE. Wielu klientów próbuje oszukać Ubera w zamian za dodatkowe rabaty czy nawet darmowe jedzenie, a taki zabieg jak oznaczenie posiłku jako Dostarczone może utrudnić późniejsze roszczenia.



Klient nie jest zadowolony z usługi

Czasem bywa tak, ze zostało wydane Nam zimne albo niekompletne zamówienie. Zdarza się, że klient czeka na swoje zamówienie już bardzo długo, a jak wiadomo klient głodny klient zły :). Co w przypadku gdy klient ma jakieś roszczenia w stosunku do Nas?

1.Spóźnienie

Czasem dostarczenie zamówienia trwa dłużej niż sobie założymy. Pierwszym z powodów może być długi czas oczekiwania w restauracji. Kolejnym brak wolnych dostawców, duży ruch lub zwyczajnie pomylenie drogi przez co dostawa trwała dłużej. Co w takim przypadku gdy klient ma oto pretensje? Bądźmy szczerzy, przeprośmy za zaistniałą sytuacji i wytłumaczmy jaki był powód naszego spóźnienia. Jeśli jesteś świeżym dostawcą powiedz, że dopiero zaczynasz, ale masz nadzieje, że mimo wszystko będzie smakowało.

2.Pozycja jest uszkodzona

„Kto nie rozlał coli z McDonalds ten nie może nazwać się dostawcą.”

Chyba każdemu zdarzyła się sytuacji, gdy jakaś część dostawy uległa uszkodzeniu – jest to normalna rzecz szczególnie gdy jeździ się rowerem. W takim przypadku możemy oczywiście zapytać klienta czy przyjmuje zamówienie w takiej postaci i przeprosić, jeśli się nie zgodzi możemy w aplikacji wybrać opcje pozycja uszkodzona wtedy otrzymamy pieniądze za dostawę a klient będzie miał podstawę do roszczeń na suporcie.

3.Brakuje jakieś pozycji w zamówieniu

Przed każdym odbiorem według aplikacji powinniśmy zweryfikować czy wszystkie pozycji z listy się zgadzają oraz czy wszystko jest dobrze zapakowane, ale chyba nikt nie zdejmuje plomb w McDonalda by sprawdzić, czy dorzucili ketchup do frytek :).
Dobrą praktyką jest dopytać w restauracji „Czy to wszystko?” może akurat pracownik przez to pytanie o czymś sobie przypomni. Jeśli odpowie, że „Tak, to wszystko” to możemy uznać, że zamówienie jest kompletne, ale jeśli faktycznie brakuje jakieś pozycji w zamówieniu to instruujemy klienta jak może złożyć reklamacje na suporcie poprzez aplikacje. Nigdy z własnej inicjatywy nie wracaj się do restauracji po brakujące pozycje, ponieważ Uber może nie wyrównać stawki kilometrowej. W takim przypadku najlepiej skontaktować się z supportem i dopiero po uzyskaniu zgody można wrócić się do restauracji.

4.Klient chce od nas pieniędzy, kodów rabatowych itp.

Może się zdarzyć tak, że klient będzie chciał od nas wymusić pieniądze za uszkodzone pozycje bądź wymagać kodów rabatowych lub składał inne żądania. Pod żadnym pozorem nie dawaj żadnych pieniędzy! Uber nie zwróci tych pieniędzy.

Przekaż informacje, że od rozpatrywania wszelkich reklamacji jest Uber i to tam należī kierować wszelkie zażalenia.

5.Klient Ci grozi

Jeśli otrzymałeś jakieś obelgi od klienta – zignoruj to. Taka branża i trzeba się do tego przyzwyczaić. Każdy ma gorszy dzień, a dodatkowo agresję potęguje głód, może jest to sposób wyładowania emocji. Jeśli faktycznie boisz się o swoje zdrowie, zawsze możesz zgłosić taką sytuacje do Ubera istnieje cień szansy, że taka osoba dostanie jakieś ostrzeżenie.

Podsumowanie

To chyba tyle z najczęstszych problemów z jakimi spotykają się dostawcy. Zapamiętaj zasadę zawsze wykonuj swoją usługę tak jak sam byś chciał być obsłużony wtedy wszyscy powinni być zadowoleni.

Zainteresowała Cię praca w Uber Eats? Sprawdź inne poradniki:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *